Kalburabastı Tarifi

Kalburabastı Tarifi, geleneksel Türk mutfağının en çok sevilen şerbetli tatlılarından biridir. İrmikli hamurunun ağızda dağılan kıvamı, bol cevizli iç harcı ve o karakteristik şekliyle bu tatlı, bayram sofralarınızın ve özel günlerinizin vazgeçilmezi olacak.

0.0
0 beğeni
0 kayıt
67 görüntüleme
22.08.2025

Fotoğraflar

Tarif Bilgileri

Hazırlık 30 dk
Pişirme 35 dk
Porsiyon 5 kişi
Zorluk Orta
SNR Admin
Tarif Yazarı

Malzemeler

Yapılışı

1

Şerbeti Hazırlama: Öncelikle şerbeti hazırlayın. Şeker ve suyu bir tencereye alıp karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp 10 dakika kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın ve tamamen soğumasını bekleyin. (Tatlı sıcak, şerbet soğuk olmalı.)

3

Hamuru Hazırlama: Derin bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağı, sıvı yağ, yumurta, yoğurt, irmik, kabartma tozu ve tuzu karıştırın. Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan, yumuşak ve kolay şekil alabilen bir hamur elde edene kadar yoğurun.

5

Şekil Verme: Hazırladığınız hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparın. Bu parçayı bir rendenin veya özel kalburabastı kalıbının üzerine hafifçe bastırarak yayın. Ortasına ceviz harcından bir miktar koyun ve hamuru iki ucundan birleştirerek kapatın.

7

Şekil verdiğiniz tatlıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.

9

Pişirme: Önceden ısıtılmış 180°C (350°F) fırında, üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

11

Fırından çıkan sıcak tatlının ilk sıcaklığı çıktıktan sonra (yaklaşık 5 dakika sonra) üzerine soğuk şerbeti her yerine eşit şekilde gezdirerek dökün.

13

Tatlının şerbeti iyice çekmesi için en az 3-4 saat dinlendirin.

15

Dinlenmiş kalburabastıları servis tabağına alarak servis yapın.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yok

Bu tarif için ilk yorumu siz yazın!

tarif detay
tarif detay
Puan Dağılımı

0.0

0 değerlendirme
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
İstatistikler
Toplam Görüntüleme: 67
Beğeni Sayısı: 0
Kaydetme Sayısı: 0
Yorum Sayısı: 0
Eklenme Tarihi: 22.08.2025